naturprodukter.se - Din hälsobutik på nätet Över 100 000 nöjda kunder! Snabb leverans Bra priser


Bookmark and ShareItem ID:
627687

OmniQ10 100mg 60 kap

246 kr
Available
Not available
.
Not available
Product Description:

Behöver vi extra Koenzym Q10 och vilken effekt har Koenzym Q10 på kroppens energiomsätning?

Koenzym Q10 behövs för att energiomsättningen i kroppens celler ska fungera. I organ och vävnader med hög energi­omsättning behövs därför extra mycket Q10. Kroppens största muskel, hjärtat har en hög energiomsättning och där finns även mycket Q10. I alla kroppens celler finns små kraftverk som kallas mitokondrier. Här bildas energi från näringsämnena protein, kolhydra­ter och fett. För att kroppen ska kunna använda energin må­ste den överföras till ATP med hjälp av Q10. ATP är kroppens bränsle, utan ATP skulle cellerna i kroppen inte kunna arbeta. Q10s roll i kroppens förbränning kan jämföras med tändstiftet i en förbränningsmotor, där tändningen (katalysatorn Q10) är en förutsättning för att förbränningen ska ske.

Är Koenzym Q10 en viktig antioxidant?

Koenzym Q10 är en viktig fettlöslig antioxidant som skyddar mot fettoxidation och fria radikaler som annars kan bidra till ål­drandet. Q10 och E-vitamin samarbetar genom att att återbilda aktiva antioxidanter och på så sätt skydda mot skador i cell­membranen.

Avtar vår förmåga att bilda Koenzym Q10 med åldern?

Q10 är en endogen antioxidant som bildas i kroppen. Förmå­gan att bilda Q10 avtar med åldern, men påverkas även av andra faktorer som näringsbrist, genetiska defekter och läke­medel (speciellt statiner). En minskad förmåga att bilda Q10 är troligen en bidragande orsak till åldrande. Äldre individer kan därför eventuellt ha nytta av att ta tillskott av Q10. Q10-brist påverkar främst vävnader med hög förbränning som hjärta, muskler, immunförsvaret, magsäckens slemhinna och tandkött. Ett estimerat Q10 intag från kosten är 3-5 mg per dag.

Hur vet man att upptaget av Koenzym Q10 är bra?

Koenzym Q10 är ett fettlösligt vitamin­liknande ämne som behöver fett för att absorberas i tarmen. Q10 absorberas dåligt i tarmen om förhållandena inte är rätt. En viktig faktor för ett bra upptag är närvaron av fett i sam­band med intaget. I OmniQ10 har vi löst det genom att tillsätta sojalecitin som är rik på fosfolipider (en typ av fett). Sojalecitin är speciellt utvald för OmniQ10 då sojalecitin förutom att öka upptaget i tarmen även kan öka inlagringen i mitrokondrierna vars membran till 90% består av lecitin.