naturprodukter.se - Din hälsobutik på nätet Över 100 000 nöjda kunder! Snabb leverans Bra priser


Bookmark and ShareItem ID:
Ortag-105

Örtagubben Läkemalva ROT EKO 50g

55 kr
Available
Not available
.
Not available
Product Description:

Beskrivning

Beskrivning. Läkemalva är en flerårig, högväxt ört med grunt handflikiga blad och rosa eller vita blommor. Stjälken är upprätt, vanligen ogrenad och liksom bladen klädd med mjuka hår. De grågröna bladen är kortskaftade, spetsiga och grunt flikiga med tre till fem flikar, bladkanten är sågad. Blommorna sitter vanligen ensamma i bladvecken och de har ett mångflikigt ytterfoder vars flikar är sammanväxta vid basen. De rosa eller vita blommorna har blekt violetta ståndarsträngar och purpurröda ståndarknappar. Fruktens klyftformade delfrukter liknar malvornas(Malva), men avviker genom att de är klädda med stjärnhår.

LäkemalvaLäkemalva är ganska lik gråmalva(Lavatera thuringiaca), men den senare har större blommor, treflikat ytterfoder och kala delfrukter. Frånstockros (Alcea rosea), som har femkantiga och kala ståndarrör, skiljs de genom sina runda och håriga ståndarrör.

Läkemalva

Utbredning. Läkemalva odlas ibland och förekommer sällsynt som tillfälligt förvildad. Första fynduppgiftpublicerades år 1795 då den omnämns av Retzius men utan lokaluppgift (Hylander 1971).

Användning. Läkemalva var förr en medicinalväxt som användes mot allehanda krämpor, den är också den egentliga källan till marshmallows som framställdes från växtens rot.

Etymologi. Artnamnet officinalis kommer av latinets officina (verkstad, apotek) och syftar liksom det svenska namnet på artens användning som läkeväxt.