9 tips för ledernas hälsa

Artros räknas som en av våra vanligaste kroniska sjukdomar. Ju äldre vi blir desto vanligare är det med minskad rörlighet och smärta i lederna.

Var fjärde svensk över 45 år har någon form av värk i lederna som innebär en begränsning i vardagen. Idag har runt 800 000 svenskar inflammation i lederna, men långt ifrån alla har ont.

Det är inte helt klarlagt vad som orsakar inflammation i leden. Det är en invecklad process där bland annat cytokiner, leukotriener och prostaglandiner samverkar i ett händelseförlopp som skapar stelhet, smärta och ödem. När en led inflammeras bryts brosket ner, och ibland bildas det ett sämre brosk.

Knäna brukar vara den led vi oftast upplever stelhet i, och som påverkar vardagen. Det blir svårare att böja sig ner och om det börjar göra ont är det lätt att bli passiv, mer sittande och att vi undviker att röra oss.

Belastning och bentäthet

Förut trodde man att vila var det bästa för värkande leder, men idag vet vi att det är precis tvärtom. När vi vilar blir lederna ännu stelare. Att leva ett fysiskt aktivt liv hjälper till att hålla kroppen ung och förebygga både värk och skador. Och när du aktiverar dig frisätts ledvätska som får en tjockare konsistens, och fungerar som stötdämpare.

Det finns en hel del saker du kan göra för att rörligheten i lederna ska bibehållas. När du tränar bibehålls muskulaturen. Det ökar genomblödningen och det allmänna hälsotillståndet främjas. När musklerna blir starkare blir också hela kroppen stadigare, det är lättare att hålla balansen och inte ramla och skada sig. När du tränar och belastar kroppen bidrar det till bentäthet.

9 tips för ledernas hälsa

Maten som bibehåller rörligheten

Det finns en rad livsmedel som stödjer ledernas hälsa. Hälsosamma fetter, frukt och grönt, bra kolhydrater, proteiner och fibrer är viktigt för ledhälsan. Ju äldre vi blir desto viktigare är det att äta näringsrikt eftersom det är vanligt att upptaget minskar.

  • Fet fisk som sill, lax och makrill innehåller omega-3 fettsyror som kan ha en inflammationsdämpande effekt.
  • Nypon var tidigare mest känt för sitt innehåll av C-vitamin, men modern forskning har hittat flera spännande ämnen. Det finns studier på både hästar och människor där man undersökt rörligheten vid ett intag.
  • Kollagen är en byggsten i kroppen och ett ämne som skapas på naturlig väg när protein bryts ner till aminosyror. Dålig kost, rökning och för mycket exponering i solen kan minska produktionen av kollagen. Äldre personer och de som idrottar har ett högre behov av kollagen. Den viktiga byggstenen kan ge snabbare läkning och ses som skadeförebyggande. Kollagen kan hjälpa bindväven, lederna, musklerna och skelettet.
  • Ingefära och gurkmeja är en lyckosam kombination som kan bidra till normal rörlighet.
  • Glukosamin och kondroition är två ämnen som är vanligt förekommande i ledprodukter.
  • MSM är en svavelförening som finns i skelett och bindväv. Svavel finns i kollagenet och bidrar till att bygga upp brosk, bindväv och senor. Svavel finns i mejeriprodukter, fisk, fågel och grönsaker. Holistic säljer MSM bland annat.
  • Hyaluronsyra finns i kroppen och har smörjande egenskaper, bland annat i ledvätskan. Det ger en stötdämpande effekt. Har du för lite ledvätska kan du bli stel och öm.