Varför behöver vi C-vitamin?

C-vitamin är ett välkänt vitamin som ofta kännetecknas som immunförsvarshöjande. Men C-vitamin har en rad fördelar som inte pratas om lika ofta!

Positiva egenskaper

C-vitamin fungerar som antioxidant, det vill säga, ett naturligt skydd mot reaktiva syrearter exempelvis fria radikaler. För att beskriva detta på ett enklare vis kan man säga att antioxidanterna arbetar emot, neutraliserar samt reparerar skador i kroppen som orsakas av ett överskott av de reaktiva syrearterna. Så kallade syreradikaler påverkar kroppens egna inflammatoriska process vilket försämrar immunförsvarets arbete att bekämpa bakterier och dylikt. Därför är C-vitamin kopplat till ett välfungerande och förhöjt immunförsvar.

Man brukar även höra att det är bra att äta C-vitamin om man har järnbrist eftersom C-vitaminet underlättar upptaget av järn. Därför är ett tips att äta både järn och C-vitamin samtidigt när du äter.

Ännu en fördel med vitamin C är att det faktiskt hjälper till att bygga upp och stärka våra brosk- och benvävnader.

Det räcker med lätt brist på C-vitamin för att känna utmatthet, svaghet och irritation. Men vid grövre fall kan även symptom vara inflammationer i tandköttet, försämrad sårläkning och infektionskänslighet. Detta uppstår ofta i samband med sjukdomen skörbjugg.

Var finns C-vitamin?

C-vitamin verkar ju hur bra som helst, eller hur? Så hur får man i sig C-vitamin? Jo du hittar det främst i citrusfrukter men även i andra grönsaker och bär. En stor apelsin innehåller exempelvis dagsintaget C-vitamin för en genomsnittlig vuxen person. Men C-vitamin är även väldigt tillgängligt som kosttillskott, det kan vara som brustablett eller kapsel och finns i din närmaste hälsokostbutik.

Tips och rekommendationer

Den rekommenderade mängden C-vitamin ökar förstås med åldern. Vuxna personer rekommenderas få i sig 75 milligram per dag, men behovet ökar om du är gravid eller ammar. En gravid person bör få i sig 85 milligram och en ammande 100 milligram/dag. Man behöver inte vara rädd för att få i sig “för mycket” C-vitamin. Ett högt intag av C-vitamin räknas som över 1000 milligram per dag. Men även vid ett sådant intag tyder ingenting på konsekvenser som cancer eller fosterskador. Det man har sett är att en påföljd kan vara diarré och möjligtvis njursten i ovanliga fall där personer varit extra känsliga.

Det kan vara bra att veta att C-vitamin är värmekänsligt vilket betyder att mängden vitamin minskar om maten värms länge eller flera gånger. Uppvärmning med lite vätska brukar kunna spara på näringen mer i jämförelse. Därför kan tillagning i mikrovågsugn eller genom ångkokning vara ett tips för dig som vill maximera mängden C-vitamin i maten.

C-vitamin i formen askorbinsyra skrivs som E300 och är en vanligt förekommande tillsats i vardagliga livsmedel och fungerar som antioxidant! Så det kan ni hålla utkik för.

 

Källor:
Immunförsvaret – Umeå universitet
C-vitamin brist?
Livsmedelverket – C Vitamin
C-vitamin överskott?
Livsmedelsdatabasen – sök näringsinnehåll
Nordiska Näringsrekommendationer 2012
Riksmaten vuxna 2010-11

Varför behöver vi C-vitamin?