Fet fisk innehåller 50 olika fettsyror

Det är viktigt att ha en bra balans mellan omega-3 och omega-6 fettsyrorna i kroppen. Omega-3 finns framförallt i fisk medan omega-6 finns rikligt i kött. Hur många gånger i veckan äter du fisk och kött? Vanligast är att vi i oss för mycket omega-6 via kosten, men det sker oftare via bröd, pasta, margarin och vissa växtoljor.

Att äta fisk några gånger i veckan och minska på den industriprocessade maten skapar en bättre balans mellan omega-3 och omega-6.

Idag vet vi att fet fisk innehåller över 50 olika fettsyror. Alla dessa har betydelse. Men ännu vet man vet inte exakt hur fettsyrorna påverkar och samverkar – bara att det gör det.

Studier på olika preparat

De senaste 20–30 årens forskning på omega-3 fettsyror har visat på vitt skilda resultat. En del studier visar att de har en positiv och hälsobefrämjande inverkan på hjärta- och kärl, att omega-3 dämpar inflammationer, bland annat i lederna, och att fiskolja konkurrerat ut de inflammationsskapande omega-6 fettsyrorna.

Forskare har också konstaterat att vissa personer som avlidit på grund av en hjärt-kärlproblematik hade brist på omega-3 i hjärtat.

Andra studier visar att omega-3 fettsyror inte har någon effekt alls, och de motstridiga resultaten fick forskare att titta närmare på orsaken. Då konstaterades det att studierna var gjorde på olika preparat med skiftande kvalitet, och det kunde förklara varför slutresultaten var så skiftande.

Fet fisk innehåller 50 olika fettsyror

Fettsyrorna EPA och DHA

Det pratas ofta om fettsyrorna EPA och DHA. Det beror på att dessa tycks ha den bästa effekten på hälsan. Omega-3 omvandlas till EPA och DHA när det kommer in i kroppen.

Dessa fettsyror bidrar till normal hjärtfunktion, att se till att blodtrycket är normalt, att synen och ögats funktion är normalt samt att triglyceridnivåerna i kroppen är som den ska.

För ammande kvinnor är det viktigt att tänka på att få i sig omega-3 fettsyror, och detta för att fostret ska få normal hjärnutveckling.

Enligt Livsmedelsverket äter vi svenskar numera mer omega-3 fett än vad vi gjorde tidigare. Äter du en varierad kost med fisk 2–3 gånger i veckan så täcker det behovet. Är du vegetarian och/eller vegan bör du tänka mer på att få i dig de livsviktiga fettsyrorna.

Omega-3 finns i:

  • Fet fisk som lax, sill, sardiner och makrill
  • Rapsolja och andra matfetter gjorda på rapsolja
  • Nötter, avokado och vissa alger

Väljer du att ta ett kosttillskott med omega-3, välj en stabil fiskolja som bibehåller sin effekt när den reser genom din kropp. Kvalitet och stabilitet har betydelse för hälsan på sikt. En fiskolja som härsknar har inte samma hälsobefrämjande egenskaper som en stabil fettsyra.