Håll hjärtat i form med rätt bränsle

Den vanligaste dödsorsaken i Sverige beror på en hjärt-kärlsjukdom. Men kroppen ger inte alltid så tydliga signaler när något inte står rätt till. Det talas om den symtomlösa åderförkalkningen, ett åldrande som är svårt att se. Med ökad ålder brukar kärlen bli stelare, något som kan ge en stroke eller hjärtinfarkt. Förkalkningen sker när de lagras skräp som blir kvar på kärlens väggar. Då fungerar kärlen sämre. Till slut kan en låggradig inflammation uppstå. Men genom motion, att hålla vikten, minska stressen måna om sömn och äta en balanserad och näringsrik kost är basen i god hälsa och minskar risken för hjärt-kärlsjukdomar.

När vi blir äldre blir kroppen sämre på att producera viktiga ämnen som till exempel Q10. Det är en antioxidant som ger energi och är viktig för hjärtat. Mineralen selen kan aktivera Q10.

Rödbetor har de senaste åren väckt forskare och idrottares uppmärksamhet på grund av dess hjärtvänliga koppling. Betorna är rika på nitrat som bildar kvävexoid i blodkärlen vilket vidgar kärlen och fördelar blodflödet på ett bra sätt. Det reglerar också blodtrycket och ger även bättre ork.

Modern forskning har också sett intressanta kopplingar mellan omega-3 fetter och god hjärthälsa. Och den spännande aminosyran l-arginin, som finns i bland annat mejeriprodukter, bidrar till bättre hjärt-kärlhälsa.

Långlagrad vitlök, tomater, baljväxter, nötter och fiberrika grönsaker är hjärtvänliga råvaror.

Håll hjärtat i form med rätt bränsle