Har du hört talas om antistressvitaminerna som ger mer ork?

Stress har blivit en folksjukdom

Stress har idag blivit en folksjukdom i västvärlden, som verkar svår att komma till rätta med trots att det egentligen är ganska enkelt – eller?

Stress kan innebära mycket, och framkallas av många olika situationer. Till exempel studenten som vill klara tentan, elitidrottaren som vill nå längre eller småbarnsföräldrarna som försöker få ihop livspusslet. Och så finns det dom som känner en inre stress på grund av ett trassligt äktenskap, en jobbsituation som inte är bra eller de som bekymrar sig över ekonomin.

Det är ju ingen hemlighet att näringsrik mat, tillräckligt med sömn och återhämtning samt lagom med motion motverkar negativ stress. För stress i lagom mängd är bra. Den behöver vi för att överhuvudtaget kunna fungera.

Och kanske viktigast av allt, om stressen är stor och har varit långvarig, då bör vi försöka lösa det problem som utlöser stressen. Annars leder det till ohälsa på sikt.

Men problem löses inte över en dag, en vecka eller ibland inte heller en månad eller två. Det kan tid. Under den tiden kan du ta hjälp av naturen för att minska stressen.

Har du hört talas om antistressvitaminerna?

Har du hört talas om antistressvitaminerna som ger mer ork?

Adaptogenerna som ger energi och minskar stress

En adaptogen kallas en växt som kan öka motståndskraften i cellerna men också i hela kroppen. En adaptogen har en normaliserade verkan och enkelt förklarat så hjälper adaptogenerna dig att hjälpa dig själv. Är du trött blir du piggare och är du uppe i varv dämpar den stressen. Adpatogener är speciella medicinalväxter som kan öka din stresstålighet både fysiskt som psykiskt.

Rysk rot kallas för den fysiska adpatogenen. Den blev populär bland svenska längdskidåkare redan på 1970-talet. Dokumentation styrker att rysk rot ökar den fysiska prestationsförmågan.

Rosenrot kallas den mentala adaptogenen. Den hjälper vid psykisk ansträngning och har en stämningshöjande inverkan på grund av att den skyddar mot stress.

Schisandra är ett bär och en adaptogen som i studier har visat sig ha en anti-aging effekt.

Ashwagandha är en annan adaptogen som minskar stress, ökar koncentration och uthållighet.

Klinisk forskning har kunnat visa att medicinalväxterna:

– Minskar trötthet och vardagsstress
– Ökar koncentrationen
– Ökar stresståligheten

Magnesium och B-vitamin

När stressen i livet är överhängande är det lätt att slarva med maten och missa den viktiga näringen som behövs för att motverka stress. Magnesium är en mineral som även den minskar stress och tillför energi, men magnesium bidrar också till bättre muskelfunktion. Kombinerar du den med B6 uppstår en synergieffekt. Det vill säga, då ökar upptaget av magnesium i kroppen. Därför är magnesium omtyckt bland de som idrottar.

Det är inte särskilt svårt att få i sig magnesium. Mineralen finns i fullkornsprodukter, gröna bladgrönsaker och baljväxter. Men den finns också i mörk choklad, nötter och kaffe.

Magnesiumbrist, och andra brister kan dock uppstå vid stress och om du äter näringsfattig kost.