Hur mår din sköldkörtel?

Sköldkörteln är ett litet organ som sitter fram på halsen. Den har till uppgift att producera hormoner. Om din sköldkörtel producerar för lite sköldkörtelhormoner kan du med tiden få hypotyreos, som även kallas underfunktion.

Då går din sköldkörtel går på lågvarv. Det vill säga – din ämnesomsättning blir långsammare. Symtom som trötthet, koncentrationssvårigheter, nedstämdhet och viktökning är vanligt vid hypotyreos. Sköldkörtelhormonerna T4 och T3 producerar även värme, och det förklarar varför många kan känna sig frusna när produktionen av dessa hormoner blir lägre.

Överfunktion i sköldkörteln kallas hypertyreos. Det betyder att ämnesomsättning snabbas på, vilket bland annat ökar nivåerna av adrenalin och noradrenalin i kroppen. Det ger symtom som hjärtklappning, viktminskning och att du svettas mer.

Selen, jod och tyrosin är tre ämnen som är viktiga för sköldkörteln.

Sköldkörtelhormonet T3 är beroende av selen för att fungera normalt. Har man selenbrist blir bildandet av T3 sämre. Det finns flera studier som visar att selen har en viktig roll för sköldkörtelns funktion.

Vid överfunktion i sköldkörteln frigörs mer fria radikaler, men selen har en hög antioxidantfunktion. Studier har visat att selen kan också motverka inflammation i sköldkörteln.

De svenska jordarna är fattiga på selen, vilket betyder att de livsmedel som kommer från de inhemska jordarna innehåller en lägre selenhalt.

Hur mår din sköldkörtel?

Jod och selen jobbar ihop

Jod är ett spårämne, ett icke-metalliskt grundämne som kroppen inte kan lagra, vilket betyder att du behöver fylla på regelbundet. Jod har hormoner som sitt ansvarsområde i kroppen, och den allra största mängden av jod finns i sköldkörteln.

jod behöver selen för att upptaget i sköldkörteln ska fungera som det ska. Jod kan både deaktivera och aktivera sköldkörtelhormon.

Jodbrist är ovanligt, men om du går på diet, äter kalorifattigt, för lite salt eller har någon form av problem med mage-tarm du kan du få jodbrist. Är din kost saltfattig mat eller om du äter en hel del färdiglagat då kan du med tiden få jodbrist.

Det är vanligast bland gravida och ammande att få brist på jod.

Jod finns rikligt i mejeriprodukter, ägg, fisk och skaldjur. Men får du i dig för mycket jod kan även det ge rubbningar i sköldkörteln.

Jod finns i mager fisk, ägg, skaldjur, kelp och jodberikat salt.

Nyfiken? Ett enkelt blod- eller urinprov kan visa din jodstatus.

L-tyrosin viktig aminosyra

Tyrosin är en icke essentiell aminosyra som är med och bidrar till uppbyggande av proteiner i kroppen. Kroppen kan producera tyrosin själv, men i mindre mängd. Tyrosin bildas ur aminosyran fenylalanin, och är en föregångare till bland annat sköldkörtelhormon.

Den som stressar mycket kan få brist på tyrosin. Blir nivån för låg kan symtom som svårigheter att greppa ett sammanhang eller en situation uppstå.

Tyrosin finns i kött, tonfisk och soja, pumpakärnor och jordnötter, keso och ricottaost.

En hel del jod förstörs vid tillagning av mat. Jod ett är näringsrikt livsmedel som även innehåller flera spårämnen.

Väljer du att fylla på med tyrosin via ett kosttillskott så ta det på fastande mage – det underlättar för upptaget i kroppen.