Hemligheten bakom en skön känsla i magen

Hemligheten bakom en skön känsla i magen

Att magen är ett ämne som ofta dyker upp i samtalet är inte så konstigt. 4 av 5 svenskar tycker sig ha magproblem som påverkar vardagen. Men det pågår mycket forskning på området, och idag vet vi att basen till god hälsa ligger i ett väl fungerande mag-tarmsystem.

Vår tarmflora hamnar i obalans av stress, dåliga kostvanor men också efter en antibiotikakur. När tarmen är i obalans blir vi inte bara gasiga, svullna, får förstoppning eller diarré – det kan göra oss nedstämda och sänka immunförsvaret. Ungefär 80 procent av immunförsvaret sitter tarmen, och där finns mer än 100 miljoner nervceller som har en tät kommunikation med hjärnan och talar om hur den mår. Därför kallas tarmsystemet för vår andra hjärna.

Förutom intoleranser så är stress, svårsmälta kolhydrater, för mycket fett och alkohol samt oregelbundet matintag vanliga orsaker till att magen krånglar.

Men ofarliga magproblem kan rättas till genom att äta den mat magen tål, att sova bra, röra på sig och sänka stressen. När tarmen är i balans kan den tillgodogöra sig näringen bra och tillverka vitaminer. Här bildas också serotonin som styr glädje, sömn och matlust.

Magen mår bra av mat som innehåller mjölksyrebakterier. De finns bland annat i syrade grönsaker. Men tarmen behöver även matsmältningsenzymer för att kunna bryta ner maten. När vi blir äldre, vid stress eller om vi blir sjuka avtar produktionen.

Det är inte alltid lätt att få magen att fungera bra. Vägen till en god maghälsa är individuell. Då får man prova sig fram bland mat och vid behov olika tillskott.