MSM – vad är det?

MSM – vad är det?

MSM är en naturlig källa till organiskt svavel som utgör 0,25 procent av människans kroppsvikt. Svavel hittar man främst i kroppens proteinrika vävnader som brosk, senor, ligament, muskler, skelett, hud, hår och naglar.

MSM är ett luktfritt, vitt, kristallint pulver. Det finns i alla levande organismer och det finns naturligt i bland annat grönsaker, frukt och kött. MSM är också ett ämne som finns i kroppens celler. Det används i flera av kroppens processer, exempelvis produktionen av nya celler.

Vad är MSM bra för?

MSM är bra för en hel del olika ändamål. Det sägs kunna dämpa astma men också allergier mot till exempel pälsdjur, födoämnen, pollen och damm. Det är också bra vid ledproblem, värk, eksem, torr hud, självsprickor, psoriasis och håravfall.
MSM finns inte bara i kapsel och pulverform. Du kan också använda det utvärtes i krämer och som i sprayform. Eftersom MSM har effekt på hudproblem badar man i många länder i svavelhaltiga SPA-bad, thermalbad som det också kallas, för att det är läkande, lindrade och hälsosamt för kroppen.

MSM i mat

För att vi ska få i oss tillräckligt mycket svavel är det viktigt att vi äter mat som innehåller de svavelhaltiga aminosyrorna metionin och cystein. Av dessa kan kroppen sedan själv tillverka de andra svavelrika aminosyrorna cystin, glutation och taurin. Du kan hitta detta i ekologisk äggula, kött från gräsbetande djur, skaldjur och vildfångad fisk.

Det finns även många växter som är bra på att ta upp svavel ur marken och vidarebefordra det till oss genom olika organiska svavelföreningar. Kålväxter som rödkål, broccoli och pak choi, lökväxter som vitlök, rödlök och purjolök. Du finner det också i stjälkväxter som sparris, selleri och fänkål.
Det finns diverse annan mat som också innehåller svavel så som mandlar, sesamfrön, kokosnötter, oliver, bananer, valnötter, och alla typer av baljväxter.
Att få i sig höga doser MSM via kosten är dock svårt och det kan därför vara en god idé att komplettera med ett MSM tillskott.

Hos oss på Naturprodukter.se hittar du ett brett utbud av MSM produkter i form av kapslar, pulver, tabletter och salva. MSM produkter har blivit alltmer populärt de senaste åren. Inte så konstigt eftersom MSM bidrar till flera livsviktiga funktioner i kroppen. Vi har ett mycket varierat utbud av MSM tillskott från många olika tillverkare. Några av dessa är Holli Research, Rawpowder, Holistic, Helhetshälsa och Now Foods.

Under kategorin leder, muskler och skelett hittar du andra produkter som både stärker och hjälper mot besvär och med fördel kan kombineras med MSM kosttillskott.