Så tar du hand om ditt immunförsvar

Vad är immunförsvaret, hur fungerar det och vad kan man göra själv för att stärka det?

Enkelt förklarat så har våra kroppar ett yttre försvar som bland annat är näsa, mun och hud. Om skadliga ämnen tar sig igenom det yttre försvaret, då står det inre försvaret redo att bekämpa de illasinnade ämnena vi kallar patogener.

Patogenerna tycker att kroppen är en bra plats och bo i. Och om det kan så förökar de sig så mycket det bara går. Det är här immunförsvaret går in och säger stopp. De känner igen inkräktarna och har till uppgift att bekämpa dem.

Om kroppen inte lyckats så bra med sin uppgift och patogenerna frodas, då mår du inte bra, du blir trött och kan få en infektion.

Patogener är:

  • Dåliga bakterier
  • Svamp
  • Virus
Så tar du hand om ditt immunförsvar

Träna ditt system

Immunförsvaret är precis som mycket annat i kroppen en komplex kedja av olika komponenter, reaktioner och händelser. Det gör sitt jobb utan att vi egentligen tänker på det, och ser till att vi håller oss friska och att vi kvickt tillfrisknar efter en förkylning.

Det finns inte bara en sak som håller ditt immunförsvar i gott skick, och det finns inte heller något mirakelpiller som du kan ta om det sviktar.

Men det finns en rad saker du själv kan göra för att hålla systemet i form.

Att äta sunt, att inte slarva med sömnen och att träna regelbundet är grunden i god hälsa. Om du inte hinner motionera så ofta kan du se till att hålla vardagsaktiviteterna igång. En promenad på lunchen eller att ta trapporna istället för hissen är enkla knep som ger mer än vad man kanske tror.

Håll vikten, var måttlig med alkoholen – och om du röker, så ska du sluta. Men så har vi stressen, som inte är alldeles enkel att komma till rätt med. Alla har vi olika knep att möta hög stress. Vissa föredrar att träna, andra att meditera och lyssna på musik. Ett varmt bad är avkopplande. Har du förresten provat adaptogener? Antistressvitaminerna som gör att vi lättare kan handskas med stress. Exempel på adaptogener är rysk rot, rosenrot, schisandra och ashwagandha.

Stärkande vitaminer

Du känner nog till att en stor del av immunförsvaret sitter i magen, och att ha en fungerande mage- och tarm är viktigt för hälsan. Att hålla magen glad gör du genom att äta varierat och mycket grönsaker, och om behovet finns kanske tillsätta mjölksyrabakterier i pillerform.

Nässlor är inflammationshämmande och innehåller magnesium, järn, zink och kalcium. Bland de viktigare mineralerna för immunsystemet räknas just magnesium och zink.

Under sommarhalvåret tankar kroppen D-vitamin av solens strålar och det räcker med att vistas utomhus en kvart om dagen för att kroppen ska få påfyllnad. Det här förrådet klarar du dig bra på fram till midvintern, men i januari kan förråden vara uttömda och då kan en påfyllnad av D-vitamin få dig att känna dig piggare.

Den bittra örten andrographis är infektionshämmande och bidrar till normal matsmältning, vilket är viktigt för immunförsvaret. Att använda C-vitaminrika nypon, chili och paprika i matlagningen ger både magen och immunförsvaret ett gott humör.

Det finns med andra ord mycket du kan göra för att stötta immunförsvaret. Vägen är individuell. Det som fungerar på din bästa vän kanske inte fungerar för dig, så prova dig fram.