Selen – ett av de viktigaste näringsämnena
Selen är ett livsnödvändigt spårämne och en mineral som behövs för en hel del funktioner i kroppen. För att vi ska hålla oss friska helt enkelt. Det är därför viktig att se till att få i sig en tillräcklig mängd selen i maten.
Våra jordbruksmarker i Sverige, men också i övriga Europa innehåller låga halter av selen. En forskargrupp förutspådde 2017 att selenhalterna i jordarna kommer att minska på grund av klimatförändringarna.
Selen har länge fångat forskarnas intresse och selen i dag är ett välstuderat näringsämne. Framför allt undersöker man hur mycket selen vi behöver i blodet för att må bra – och tvärtom – kan för mycket eller för lite selen i kroppen skapa ohälsa.
Det pratas om ett U-format samband mellan vad som är för lågt, för högt och vad som är en optimal selenhalt i blodet. Längst upp på i U-et ligger för höga och för låga nivåer, men i böjen längst ner befinner sig den selenhalt som anses tillräcklig för att vi ska må bra. Det vill säga för mycket selen och för lite selen i blodet är inget som gynnar oss.
Ett intag av cirka 100 till 125 mikrogram selen per dag räknas som den dos som mättar de selenoproteiner som är involverad i nödvändiga friskhetsprocesser i kroppen.
Livsmedelsverket rekommenderar ett dagligt selenintag på 50 till 60 mikrogram. Vi svenskar får i oss cirka 40 till 50 mikrogram selen från kosten per dag.

Produkter från varugruppen: Selen Visa alla produkter
Selen skyddar mot oxidativ stress
Sköldkörteln producerar hormoner som cellerna är beroende av. Selen har en nyckelroll i sköldkörteln normala funktion. När vi äter selen förser sig sköldkörteln först med mineralet. En långvarig brist på selen kan göra att hormonproduktionen kommer ur balans.
Idag har en halv miljon svenskar sköldkörtelrubbningar, varav de flesta är kvinnor. Den vanligaste rubbningen är underfunktion. Det betyder att ämnesomsättningen går långsammare och det medför bland annat att det blir svårare att hålla vikten.
Ett tillräckligt intag av selen behövs för att immunsystemet ska fungera normalt. Studier har visat att selen även bidrar till att skydda cellerna mot oxidativ stress.
Selen finns rikligt i nötter, frön, mjölk, ost och ägg.
Personer med tarmproblem och äldre som har svårare att ta upp näring kan komplettera kosten med selentillskott vid behov.
Q10 och selen
Har du hört talas om den svenska KiSel-10-studien? Den väckte stor uppmärksamhet när den presenterades. Forskarna rekryterade 443 friska pensionärer och lät dem under några år ta en kombination av antioxidanten Q10 och selen för att undersöka hur det påverkade deras hjärta och kärl.
Resultatet publicerades i Journal of Cardiology 2013 och man fann bland annat att livskvaliteten hos försökspersonerna hade ökat. Det har gjorts flera så kallade Spin-off studier efter originalstudien och runt 50 000 blodprov har analyserats.
Att man valde att ta med selen i Q10-studien var för att selen stödjer Q10.