Skapa välbefinnande i klimakteriet
Runt 800 000 svenska kvinnor befinner sig i klimakteriet. Humörsvängningar, sämre sömn, ökad trötthet, minskad energi, svettningar och torra slemhinnor är symtom som ofta skapar obehag. Siffror visar att åtta av tio kvinnors vardag påverkas av klimakterie-symtom.
Östrogen, det kvinnliga könshormonet, sjunker snabbt när klimakteriet startar. Östrogen fungerar bland annat som en termostat som reglerar temperaturen i kroppen. När östrogennivån förändras har den inre termostaten svårare att hänga med – det är då svettningar och värmevallningar uppstår.
De minskade nivåerna av östrogen gör också att kroppen byggs om. Vid en viktuppgång – som är vanligt i klimakteriet – sätter sig fettet runt magen istället för de typiska kvinnliga ställena – lår, höft och bak.
Så kan du må bättre
Även om klimakteriet är en naturlig del av åldrandet så finns det en hel del du som kvinna kan göra själv för att må bättre.
Träning är viktigt av flera anledningar. Muskelmassa går automatiskt förlorad när vi blir äldre – om vi inte försöker bromsa utvecklingen. En bibehållen och kanske större muskelmassa motverkar inte bara viktuppgång – en studie visade att styrketräning två till tre gånger i veckan reducerade de typiska klimakterie-symtomen med 44 procent.
Svettningar och värmevallningar blir inte lika kraftiga hos den som tränar och salvia är en medicinalväxt som har visat sig vara en naturlig hjälp vid vallningar.
Påfyllnad av kalcium skyddar mot benskörhet eftersom mineralet ökar inlagringen av kalk i skelettet. Det ger bättre bentäthet och benbrott kan undvikas. Det är också en god idé att se till att få i sig tillräckligt med D-vitamin eftersom D-vitamin ger ett bättre upptag av kalcium.
Just D-vitamin kan vara svårare att få i sig via kosten. Se därför till att vistas i solen på sommaren. Då lagras D-vitamin i kroppen. Dock brukar förrådet av D-vitamin ha sinat under vintern. Då kan ett tillskott fylla sin funktion.
Vitamin D3 i kombination med kalcium och magnesium stödjer benhälsan.

Produkter för henne Visa alla produkter
Havtornsolja för torra slemhinnor
Silverax är en växt som är hjälpsam vid sömnproblem, nattsvettningar och humörsvängningar. Men använd inte silverax mer än max sex månader i sträck. Det finns inte stöd i studier för längre användning.
Vitaliserande bidrottninggelé är populärt bland kvinnor i klimakteriet. Det innehåller naturligt kollagen, men också 18 olika enzymer, 19 aminosyror samt vitaminer och mineraler.
Slemhinnorna i underlivet blir torrare och skörare i övergångsåldern, vilket ofta påverkar samlivet. Men även ögon och mun kan bli torra på grund av minskad östrogenhalt. Havtornsolja är rik på omega-fettsyror och är en naturlig hjälp vid torra slemhinnor.
Under klimakteriet kan nedstämdhet vara en del av de besvärligare symtomen. Johannesört och saffransextrakt lindra inre oro och ge en lättsammare sinnesstämning.
Att ge sig själv tid till återhämtning och vila är viktigt när kroppen genomgår en stor förändring. Kombination av kost, vila, motion och ett kosttillskott vid behov kan ge bättre mående under resan genom klimakteriet.