Det här kan zink göra för dig

Zink är både en antioxidant och en mineral. Zink är involverad i en rad hälsobefrämjande och viktiga processer i kroppen. Till exempel är zink viktigt för fertiliteten, läkningen av sår, ämnesomsättning, huden, smaksinnet, matsmältningen och att motverka förkylning.

Har du brist på zink kan du känna ett sug efter kolhydrater och salt men du kan också bli mer trött än vanligt. Zinkbrist kopplas också ibland till sämre minne, sämre sårläkning och dålig aptit samt att du lättare får infektioner.

Zink är bra på att bekämpa virus. Se därför till att du täcker behovet av zink i kosten. Rikligt med zink finns i livsmedel som solrosfrön, skaldjur, nötkött och bönor samt mandel och pumpafrön.

Det finns ungefär ett 60-tal enzymer i hjärnan som är beroende av zink. Därför kan zinkbrist resultera i att vår uppfattning av världen runt omkring oss blir sämre.

Tillräckligt med zink behövs också för kroppens produktion av proteiner och för kolhydratomsättningen.

Det här kan zink göra för dig

Testa din zinknivå hemma

Visste du att du kan testa din zinkstatus själv? Införskaffa flytande zink och ta en tesked i munnen och låt det vara där i 15 sekunder innan du sväljer. Våra smaklökar styrs nämligen av enzymer som är beroende av zink.

Om det bara smakar vatten då har du svår zinkbrist, känns smaken sträv eller kanske lite söt, då har du sannolikt haft zinkbrist en längre tid. Men smakar det metall – ja, då har du måttlig brist och smakar det riktigt starkt och nästan lite motbjudande, då är dina värden bra.

Den som tränar hårt svettas ut zink, viket gör att du behöver äta mat med zink oftare. Om du dessutom känner av träningsvärk flera dagar efter ett pass – då kan det bero på zinkbrist.

Upptäcker du en dag att din kroppslukt inte är särskilt trevlig – då kan även det indikera på zinkbrist.

Det finns också ett orsakssamband mellan infertilitet, nedsatt syn, magproblem, hudproblem, försämrad kognitiv funktion och brist på zink.

Riskgrupper för zinkbrist

Gällande zinkbrist som syns i huden kan synas som akne, bölder, eksem, rosacea, sprickor i huden och att huden får svårare att läka. Man räknar med att ungefär 20 procent av den zink som finns i kroppen återfinns i huden. Onormalt håravfall och spröda naglar är ibland brist på mineralen. Men kanske är ett nedsatt immunförsvar det man kopplar ihop zinkbrist mest med.

Det är inte så vanligt med svår zinkbrist, men alla kan slarva med maten emellanåt. Dock finns det vissa grupper som har en större risk att få zinkbrist. Den som bantar, gravida kvinnor och vegetarianer får lättare brist. Men även diabetiker, de med alkoholproblem och personer med inflammatoriska tarmsjukdomar har en kropp som utsöndrar mer zink. När stressen är för stor, om du tränar för hårt eller har en infektion – då kan kroppen nivåer ha sjunkit.

Det finns alltså en hel del anledningar till att välja kost med ett rikt zinkinnehåll.