Därför mår din kropp bra av kollagen

Att välja en kost som boostar kollagenet i kroppen eller ta ett tillskott med kollagen är en hälsotrend som håller i sig. Vi äter extra kollagen av olika anledningar, en del vill ha kollagen för ledernas hälsa. Andra för hud och hår.

Även om du hört mycket om kollagen kanske du inte riktigt vet vad det är. Enkelt förklarat är kollagen ett kroppseget ämne och ett protein som är en viktig byggsten i kroppen. Det fungerar lite som ett klister, det limmar och håller ihop kroppen.

Kollagen främjar elasticitet i huden och bidrar till stadga och struktur i kroppens vävnader – i brosk, skelett men också blodkärlens väggar, i senor och muskler.

Huden består av 70 procent kollagen och en tredjedel av allt protein som finns i kroppen är kollagen.

Smidiga leder

Kroppen producerar mest kollagen när vi är yngre, men redan när vi är runt 25 minskar bildandet av kollagen. Det är minskningen av kollagen som till viss del ger rynkor när vi blir äldre.

Det går förstås inte att leva ett helt liv utan att få rynkor. Men med näringsrik kost som bland annat innehåller kollagen eller om vi tillför ett kosttillskott – ja, då blir sannolikt rynkorna inte lika djupa.

Med andra ord så kan vi bromsa förfallet något genom att tillföra kollagen till våra stödjevävnader. Men det är förstås en kombination av olika faktorer som bidrar till rynkor. Näringsfattig kost, brist på motion, sömnbrist och generna har sitt att säga till om.

Och har du stela leder kan tillräckligt med kollagen främja smidighet och rörlighet.

Därför mår din kropp bra av kollagen

Olika typer av kollagen

Kollagenbildningen stimuleras när vi äter kött, kyckling och fisk. Vegetarianer hittar kollagen i broccoli, kål, spannmål och spenat. Även C-vitamin boostar produktionen av kollagen.

Du kanske har hört talas om hydrolyserat kollagen. Hydrolyserat betyder att ett ämne har brutits ner i väldigt små delar för att kroppen lättare ska kunna tillgodogöra sig näringen.

Det pratas en del om olika typer av kollagen i kroppen. 1 och 3 återfinns i ben, hud, hår, muskler och naglar och kollagen typ 2 finns i brosk och leder.

Kollagenet…

… i vår kropp bygger upp brosk, hud, hår och naglar.

… minskar i kroppen på naturlig väg efter 25.

… minskar om vi vistas mycket i solen, av rökning och miljöföroreningar.

Här är näringen som ökar kollagenbildning:

  • C-vitamin och andra antioxidanter – finns i frukt och grönsaker.
  • Kisel – finns i råris, sädeskorn och vegetabilier.
  • Svavel– finns i lök och äggula.
  • Mangan – finns i växter och gröna blad men också i nötter och fullkornsprodukter.
  • Koppar – finns i bönor, cashewnötter och ostron. Men tänk på att koppar i stora mängder är giftigt och att kvinnor med kopparspiral ska vara försiktiga.
  • Zink – finns i mejeri- och fullkornsprodukter.