Därför är B-vitaminer viktiga

B-vitaminer tillhör en familj av vitaminer som medverkar till många hälsobefrämjande funktioner i kroppen. Vitaminerna är vattenlösliga vilket betyder att det kroppen inte tar upp spolas ut. Därför behöver vi också regelbundet fylla på med B-vitaminer via kosten eller kosttillskott.

Vitamin B finns både i animaliska som vegetabiliska produkter. Bra B-vitaminkällor är mejeriprodukter, spannmål och kött.

För vegetarianer och veganer kan det vara svårt att få i sig B12 eftersom B12 är dåligt representerat i vegetabilier. Att få brist på B12 tar dock tid, men det kan så småningom yttra sig i trötthet och koncentrationssvårigheter, domningar och myrkrypningar i benen.

Niacin för cellernas energi

B3 eller niacin är involverad i hundratals enzymprocesser och är ett vitamin som behövs för att producera energi i cellerna. Niacin finns i växtbaserad kost. Niacinamid räknas också som B3-vitamin som hittas i animaliska produkter. Brist på B3 kan orsaka allt från huvudvärk till nedstämdhet och muskelsvaghet.

B1, som också kallas tiamin, är en vitamin som är viktig för kroppens omsättning av proteiner, fett och kolhydrater. Och kroppen behöver B1 för att omvandla kolhydrater till glukos. B1 finns i müsli, fläskkött, inälvsmat och vetegroddar.

B2 (riboflavin) är viktigt för hud, hår och naglar. B2-brist kan bland annat yttra sig som sår på läppar, runt munnen och på tungan. Riboflavin finns i kött, ägg, mjölkprodukter och baljväxter.

Pantotensyra eller B5 stödjer binjurarna och bidrar till ett stabilt blodsocker. Det är inte så vanligt med B5-brist men symtom på lägre nivåer av B5 är framför allt trötthet, muskelkramp och sömnrubbningar. Pantotensyra är även bra för huden, och finns i mat som baljväxter, avokado, nötter och fullkornsprodukter.

Därför är B-vitaminer viktiga

B7 för tarmens hälsa

B6 eller pyridoxin stödjer immunförsvaret, är en del av bildandet av röda blodkroppar och är en vitamin som behövs för att dopamin och serotonin ska bildas. B6 finns i kött, fågel, ägg, spannmål och potatis men också i mjölkprodukter och bär. B6-brist kan yttra sig som problem med huden, håravfall och blodbrist.

Biotin eller B7 är viktig för tarmens hälsa och bibehållandet av en god miljö. B7 påverkar nervernas funktioner, kroppens könshormoner och bidrar till att bibehålla friskt hår, hud och naglar.

Folsyra eller B9 förknippas ofta med gravida, som kan behöver ett tillskott för att motverka skador på fostret. Brist på folsyra kan ge missfall och får man inte i sig tillräckligt med baljväxter, gröna bladgrönsaker, broccoli, fullkornsprodukter eller lever så är en kur med B9 att rekommendera. Brist på folsyra kan ge allt från menstruationsrubbningar till hudproblem och håravfall.

B12 eller kobalamin behövs för kroppens ämnesomsättning, för bildandet av röda blodkroppar och för att signalsubstanserna ska fungera normalt. Det tar flera år innan symtom på B12 märks i kroppen. Då kan man uppleva oro, irritation, nedstämdhet och andra mentala symtom. B12 finns i animalier, fisk och skaldjur, mjölk och ost och fermenterade livsmedel.