Känner du dig tröttare än vanligt?

Vad kan det bero på och vilka kosttillskott kan hjälpa dig? Känner du dig ofta trött eller sliten men tycker dig inte finna en lösning på problemet så är du inte ensam. En av de vanligaste orsakerna till att svenskar söker vård är faktiskt just på grund av trötthet. Men oroa dig inte, det finns en enkel åtgärd – kosttillskott.

Allmänt om trötthet

Vanligaste orsaken till utmattning/trötthet är en så enkel sak som sömnbrist. Men att vila ut kroppen kan vara lättare sagt än gjort. Enligt 1177 behöver en vuxen människa mellan sex och nio timmar sömn per natt. Låt säga att din kropp behöver 8 men dina rutiner och arbete tillåter dig endast att sova 7 timmar. Eller du kanske till och med lider av sömnsvårigheter och har svårt att somna in eller hamnar inte i djup sömn. Då ges aldrig kroppen chans att återhämta sig vilket kan leda till sämre prestationsförmåga, sämre muskelåterhämtning, sämre immunförsvar och självklart orkeslöshet.

Många som känner sig orkeslösa vänder sig ofta till snabba lösningar eller genvägar, t.ex. via energidrycker, koffein eller socker för att få energi. Men dessa medel ger endast en kortvarig känsla av pigghet och påverkar dessutom flera andra faktorer negativt, såsom hjärtat men även sömnen. Så dessa “genvägar” har tendens att sätta oss i en ond spiral som endast förvärrar situationen.

Men låt säga att du sover bra om nätterna och är tillräckligt utvilad men trots det känner dig orkeslös och trött om dagarna. Vad kan det bero på?

Det finns flera faktorer som kan göra att man känner sig trött och orkeslös. Om vardagen är stressig eller påfrestande är det helt naturligt att känna sig trött och sliten. Det är naturligt att reflektera över om det finns förhållanden i livet som kan förklara trötthet. Tröttheten kan bero på levnadsvanor, psykiska problem eller medicinska tillstånd.

Levnadsvanor

Upplevelsen av trötthet kan ha uppenbara orsaker som till exempel:

● Hög alkoholkonsumtion eller missbruk.
● Betydande kaffeintag.
● Överdriven fysisk aktivitet eller för mycket stillasittande.
● Inaktivitet.
● Sömnbrist.
● Biverkningar av läkemedel som antihistaminer (allergiska läkemedel), hostmedicin.
● Ohälsosamma matvanor.

Psykiska problem

Trötthet är ett vanligt symptom på psykiska problem som till exempel:
● Ångest
● Depression
● Sorg
● Stress

Medicinska tillstånd

Uttalad trötthet kan vara ett tecken på ett medicinskt tillstånd eller en underliggande sjukdom som till exempel:
● Infektioner av olika slag.
● Låg ämnesomsättning och diabetes.
● Njursvikt, hjärtsvikt och cancersjukdomar.
● Blodbrist (anemi).
● Celiaki.
● Kronisk obstruktiv lungsjukdom, KOL.
● Hjärtsjukdom.
● Reumatiska sjukdomar som polymyalgia reumatika.
● Läkemedel som smärtstillande medel, hjärtmedicin, blodtrycksmedicin, antidepressiva medel.
● Sömnstörningar på grund av snarkning, klimakterium eller sällsynta neurologiska sjukdomar.
● Dålig fysisk form.
● Näringsbrist.
● Utmattningssyndrom
● Kroniskt trötthetssyndrom

Generellt kan man säga att praktiskt taget alla slags sjukdomar kan orsaka trötthet. Trötthet är inte ett typiskt symtom för någon särskild sjukdom. För att ta reda på vilken typ av kosttillskott som är optimal för dig kan det vara bra att ta reda på blodvärden vid eventuell brist av hormon eller annat ämne i kroppen. Om du vill öka boosta ditt välmående så rekommenderas både magnesium och Zink för trötthet. Magnesium hjälper faktiskt till i processen av melatonin, vilket är kroppens egna, naturliga sömnmedelhormon. Studier har visat att kosttillskott med kombination av melatonin, magnesium och Zink ska vara effektivt.

Känner du dig tröttare än vanligt?