Ung från insidan och ut

Förut trodde man att generna styrde det mesta av vårt åldrande. Idag vet vi att det inte enbart förhåller sig på det viset. Livsstilen påverkar, och det kan kännas skönt att ha den kunskapen, för då kan du själv vara med och delvis påverka hur du vill åldras.

Ta huden till exempel – dina vanor påverkar takten i åldrande. Solen är en av de största bovarna till ett för tidigt åldrade hud. UV-strålarna bryter snabbare ner de kroppsegna ämnena hyaluronsyra och kollagen. Nedbrytningen av kollagen är en del av åldrande och förlusten av både kollagen och hyaluronsyra gör att rynkorna blir djupare och att huden både tappar lyster och blir tunnare. Tillräckligt med dessa ämnen ger slätare och fastare hud.

Hyaluronsyra är en sockermolekyl som binder upp till tusen gånger sin egen vikt i vatten. En hög koncentration ger en fastare hud. Kollagen är ett protein som reparerar och bygger upp huden. Hela 70 procent av hud, hår och naglar består av kollagen. Men kollagen är även bra för skeletthälsan, tänder och tandkött, brosk, senor och ligament och blodkärl.

Även zink, koppar, C-vitamin och andra antioxidanter främjar kollagenbildandet.

Kisel påverkar bindväven i hela kroppen, och tappar du ovanligt mycket hår kan ett tillskott med kisel återställa och normalisera håret.

Ung på insidan och ut

Stress, sömnbrist och dåliga kostvanor är en stor bidragande faktor till att huden, men också insidan av kroppen åldras snabbare.

Tre av tio vuxna svenskar har högt blodtryck. En kost med mycket antioxidanter bidrar till att förhindra åderförfettning och högt blodkärl. Och många går i dag omkring med en låggradig inflammation i kroppen som ger oxidation och som på sikt kan skapa ohälsa. Antioxidanter bidrar till att motverka oxidativ stress.

Har du hört talas om långlagrad vitlök? Ett speciellt vitlöksextrakt som kan normalisera blodtrycket. Forskning har också visat att vitlöken kan bidra till en sund bakterieflora i munnen, något som är viktigt för hela kroppen. Bakterier i munnen kan ta sig ut i blodet och skapa ohälsa.

B-vitaminer förbrukas snabbare av stress. En påfyllnad av ett B-vitaminkomplex stödjer ett normalt psykiskt mående. Du gör också adaptogenerna. Det så kallade snti-stressvitaminerna reducerar även stress, ger ork och mer energi samt bidrar till lugn och ro samt ett gladare humör. Forskning har visat att adaptogenen schisandra har en anti-aging effekt. Har du provat ett saffransextrakt? Den gula kryddan har i hundratals år använts som sinneshöjare, och när humöret är bättre brukar allt från sömn till träning och arbete fungera bättre.

Ung från insidan och ut

Exempel på ämnen som motverkar ett för snabbt åldrande:

  • Coenzym 10 (Q10) är bra för energiomsättningen och kan bidra till ökad livskvalitet
  • Selen är bra för immunsystemet är involverad i en mängd livsviktiga processer
  • Lagrad vitlök normaliserar blodtrycket
  • Adapotegener rysk rot, rosenrot, schisandra och ashwaganda som motverkar trötthet, dämpar stress och ger mer ork
  • Niacin och NADH minskar trötthet och utmattning
  • Kisel är bra för hud, hår och naglar och den som tappar mycket hår märker skillnad med ett tillskott av kisel